TVP.PL INFORMACJE SPORT KULTURA ROZRYWKA VOD SERWISY TVP.PL PROGRAM TELEWIZYJNY

Zlecenie specjalne

Czas trwania 05:16

Zlecenie specjalne

Tomek przygotowuje kaczkę dla koreańskiego piosenkarza. Asystuje mu Kasia, która przeszła na dietę i postanowiła posilić się wyłącznie niskokaloryczną kanapką...

KACZKA W POMARAŃCZACH

przygotowanie:

Kaczkę nacieram solą i pieprzem, startą skórką z pomarańczy, tartym imbirem, kolendrą, anyżem i cynamonem. Przekładam do miski i polewam sokiem wyciśniętym z pomarańczy i łyżką białego octu winnego.

Na patelni roztapiam masło i podsmażam drobno pokrojoną cebulkę. Dorzucam pęczak, dokładnie mieszam i po chwili zalewam bulionem. Gdy płyn się redukuje, dolewam wywaru, potem wina. Kaczkę przekładam na blachę, i piekę 1,5 h w 180 stopniach, od czasu do czasu podlewając tłuszczem, który się z niej wytopi.

Na patelni z wytopionym tłuszczem po kaczce, podgrzewam resztę marynaty, dolewam ocet balsamiczny i powoli redukuję.

Pęczak dochodzi, dolewam ostatnią część wina, dodaję łyżkę masła i tarty ser dziugas.

Robię sałatkę z roszponki. Kroję w plastry ogórka, a czerwoną cebulę w piórka. Skrapiam sokiem z cytryny i olejem z pestek dyni.

Kaczkę porcjuję i podaję na pęczaku z sałatką.

TIP – kruszenie mięsa

Aby mięso skruszało i było miękkie najlepiej zamarynować je w occie, occie winnym, soku z cytryny lub soli.