TVP.PL INFORMACJE SPORT KULTURA ROZRYWKA VOD SERWISY TVP.PL PROGRAM TELEWIZYJNY

Ciotka z Chicago

Czas trwania 04:27

Ciotka z Chicago

Najlepszy makaron – to polski makaron. Najlepsza mąka – to polska mąka. Do Tomka przyjechała ciotka z Chicago i wie wszystko o makaronie, a Tomek? No cóż, zdaniem ciotki, gdyby był dobrym kucharzem, to zrobiłby normalny makaron, a nie się wygłupiał. Jaki makaron zrobi Tomek?

PASTA FRESCA Z POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI I KIEŁBASĄ JAŁOWCOWĄ

przygotowanie:

Mąkę przesiewam do dzieży. Dodaję jajka, szczyptę soli i łyżkę oliwy – wyrabiam w MUMie. Na patelni rozgrzewam oliwę  i podsmażam posiekany czosnek.  Dodaję pokrojoną kiełbasę i podsmażam.

W szklance dokładnie mieszam żółtko ze śmietaną i wlewam na patelnię. Sos się gotuje i doprawiam solą i pieprzem. Wyrobione ciasto w MUMie dzielę na części i przepuszczam przez nakładkę do makaronu. Gotowe nitki makaronu gotuję w dużym garnku z bulgoczącą, osoloną wodą. Przecedzam makaron i dodaję do sosu. Siekam natkę.

Pastę podaję z pomidorkami koktajlowymi i posypuję obficie natką.

TIP – krojenie pomidorków

Pomidorki układam na talerzu, przykrywam je drugim talerzem tej samej wielkości i przytrzymuję dłonią. Nożem celuję pomiędzy talerze i przekrawam pomidorki na pół!