TVP.PL INFORMACJE SPORT KULTURA ROZRYWKA VOD SERWISY TVP.PL PROGRAM TELEWIZYJNY

Przyjaciółka z Hollywood

Czas trwania 04:25

Przyjaciółka z Hollywood

Do Zosi przyjeżdża przyjaciółka prosto z Hollywood. Jest piękna i samotna. To doskonała okazja, żeby poznała Tomka. Krewetki w szampanie najlepiej nadają się dla takiego gościa. Jest tylko jeden szczegół, o którym Tomek nie wie…

KREWETKI W SZAMPANIE

przygotowanie:


Kupuję surowe, szare krewetki. Pozbawiam je pancerzyków i przygotowuję marynatę. Na tarce ścieram sparzoną limonkę i obrany kawałek korzenia imbiru. Marynuję w skórce z limonki, wyciśniętym z niej soku i imbirze.

Z ciasta francuskiego wycinam za pomocą szklanki kółka, nakłuwam je widelcem, smaruję pędzelkiem zamoczonym w oleju kokosowym, posypuję gruboziarnistą solą i piekę 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

W garnku podgrzewam szampana, dodaję szczyptę cukru i pieprz. Dorzucam krewetki i chwilę gotuję (tylko do ścięcia białka). Krewetki wyławiam łyżką cedzakową i studzę. Do sosu dorzucam posiekaną miętę i winogrona przekrojone na pół. Redukuję całość i miksuję. Na upieczone krążki z ciasta francuskiego wykładam krewetkę i polewam odrobiną szampańskiego sosu.

TIP – imbir

Zamiast obierać imbir nożem i narażać go na utratę sporej części miąższu – można obierać go za pomocą łyżki, zeskrobując skórkę ;)