TVP.PL INFORMACJE SPORT KULTURA ROZRYWKA VOD SERWISY TVP.PL PROGRAM TELEWIZYJNY

Weganka

Czas trwania 04:30

Weganka

Zosia zakochała się w weganinie i sama postanowiła spróbować wegańskiej diety. Specjalnie dla niej Tomek szykuje roślinne placki. Okazuje się jednak, że radykalny weganizm jest bardzo wymagający i wiąże się z wieloma wyrzeczeniami.

WEGAŃSKIE PLACKI

przygotowanie:

Ziemniaki porządnie myję. W naczyniu żaroodpornym układam ziemniaki na grubej warstwie soli i dodaję 3 zgniecione pięścią ząbki czosnku i gałązki rozmarynu. Gdy ziemniaki są upieczone, zdejmuję z nich skórkę, miażdżę widelcem i łączę z odsączoną, posiekaną i podsmażoną kapustą, cebulą, doprawiam solą i pieprzem.

Na rozgrzanej patelni z olejem smażę placki. Boczniaki grilluje na patelni. Jogurt przelewam do miseczki, natkę siekam drobno i dodaję do jogurtu. Placki podaję z boczniakami, jogurtem naturalnym i siekaną natką.

TIP – natka/zioła

Aby na dłużej zachować świeżość ciętych ziół- owijam je w ręcznik papierowy i skrapiam wodą. Taki wilgotny pakunek przechowuję w lodówce.