TVP.PL INFORMACJE SPORT KULTURA ROZRYWKA VOD SERWISY TVP.PL PROGRAM TELEWIZYJNY

Ślusarz

Czas trwania 04:15

Ślusarz

Co je ślusarz? Zosia nie zna odpowiedzi na to pytanie. Jest problem. Ślusarz reperuje zamek w mieszkaniu Zosi i ma ochotę na kuchnię włoską. Tomek, ostatnia deska kulinarnego ratunku, nie ma ochoty na nic. Jak rozwiążą problem?

KASZOTTO

przygotowanie:

W naczyniu żaroodpornym układam pomidorki koktajlowe. Dodaje rozgniecione pięścią ząbki czosnku, gałązki rozmarynu, polewam odrobiną oliwy i posypuję solą w płatkach i pieprzem grubo mielonym. Wstawiam do piekarnika na 35min, 200 stopni.

W garnku podsmażam drobno posiekaną cebulę i dwa ząbki czosnku i boczek pokrojony w kostkę. Dorzucam kaszę, mieszam i gdy się zeszkli – zalewam częścią bulionu warzywnego, tak, by przykrył powierzchnię kaszy. Dorzucam liście laurowe i ziele angielskie i mieszam od czasu do czasu – płyn będzie się stopniowo redukował, dolewam więc kolejne porcje bulionu.

W małym rondelku redukuję balsamico. To znaczy, że nalewam go dość sporą ilość, bo z czasem płynu będzie co raz mniej i będzie gęstniał. Dodaję miodu, wrzucam gałązkę rozmarynu, sól i pieprz.

Do risotta dolewam wywar grzybowy, potem wino redukuję i na koniec mieszam całość z łyżką masła, dla nadania kremowej konsystencji. W wysokim garnku doprowadzam wodę do wrzenia, dolewam ocet i energicznie mieszkam łyżką. W powstały wir delikatnie wlewam jajko, aby otrzymać jajko w koszulce.

Na porcję kaszy kruszę ser, wykładam upieczone pomidorki i jajko w koszulce. Całość posypuję obficie siekaną natką, kolorowym pieprzem i solą morską w płatkach.

TIP –  jajko w koszulce

Na jajko w koszulce jest kilka sposobów, ale chyba najprostszy jest patent z wysokim garnkiem i octem. Jajko rozbijam do miseczki. Zagotowuję wodę w garnku i dolewam łyżkę octu. Koniecznie biały ocet! Czerwony, winny zabarwi jajko ;) Łyżką "mieszam" wodę i powstaje w środku wir – do tej dziurki powoli tuż nad wodą wlewam jajko i po trzech minutach wyciągam łyżka cedzakową.