TVP.PL INFORMACJE SPORT KULTURA ROZRYWKA VOD SERWISY TVP.PL PROGRAM TELEWIZYJNY

Pies i żaba

Czas trwania 04:31

Pies i żaba

Tomek musi „ćwiczyć” dorsza w serowej panierce, a tymczasem Zosia chce, żeby zaopiekował się psem. Jak szef kuchni pogodzi jedno z drugim?

DORSZ W SEROWEJ PANIERCE

przygotowanie:

Na głębokiej patelni podsmażam pokrojoną w piórka cebulę i grubo pokrojone śliwki. Kiszoną kapustę przepłukuję, siekam i dorzucam do patelni wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, 3 łyżki miodu  zalewam sokiem z kiszonej kapusty. Całość duszę. Pod koniec duszenia dorzucam garść majeranku. Dorsza panieruję kolejno w mące i serze startym na drobnych oczkach. Podsmażam na maśle. Łączę śmietanę, chrzan, sól i pieprz oraz sok z cytryny. Kawałki dorsza podaję na kapuście z chrzanową śmietaną.

TIP –  cytryna

Aby wycisnąć z cytryny maksymalną ilość soku – po umyciu jej, masuję cytrynę – przyciskam ją wnętrzem dłoni do blatu i roluję – dzięki temu, po przekrojeniu i wyciśnięciu cytryny uzyskam duuuuużo soku.