TVP.PL INFORMACJE SPORT KULTURA ROZRYWKA VOD SERWISY TVP.PL PROGRAM TELEWIZYJNY

Lampa

Czas trwania 04:21

Lampa

Tomek przygotowuje kolację dla narzeczonej - orientalne małże. Trochę imbiru, mleczka kokosowego... Dziś Zosia dowie się czy to dobrze, że małż się zamyka, kiedy się puka w jego skorupkę?

MAŁŻE AZJA STYLE

przygotowanie:


W wysokim garnku podsmażam na łyżce masła, drobno posiekane papryczki chilli, najpierw jednak przekrawam je wzdłuż na pół i ze środka usuwam gniazda nasienne. Szalotki siekam drobno, trawę cytrynową pozbawiam zewnętrznej warstwy, odkrawam kawałek zdrewniałej końcówki i drobno siekam. Na koniec dorzucam kilka liści kafir. Dorzucam starty, obrany ze skórki korzeń imbiru, zalewam mleczkiem kokosowym. Całość chwilę duszę, wrzucam mule. Limonkę traktuję wrzątkiem i ścieram skórkę na tarce o drobnych oczkach nad garnkiem. Dodaję sok z limonki.

Po kilku minutach, kiedy sos się nieco zredukuje wykładam mule do miski, oprószam posiekaną kolendrą.

TIP – sposób na sprawdzenie świeżości muli

Żeby upewnić się, że mule są świeże, oddzielam zamknięte od tych otwartych. Chwytam każdą otwartą muszle i postukuję nią o blat – jeśli „reaguje” i się przymyka – to znaczy, że żywa i mogę jej użyć do gotowania.